Työkenkä tämäkin

Tunnetuin tanssivaruste on melko varmasti baletin kovakärkiset varvastossut. Kärkkärit, kovat, pointet…miksi niitä kukakin kutsuu. En ajatellut paneutua nyt hirveän syvällisesti varvastossun olemukseen ja tarkoitukseen yleisellä tasolla, vaan viimeisimmän tossuhankintani inspiroimana kirjoittaa muutamia huomioita toisen sukupolven varvastossuista – Gaynoreista.

Copyright © Gaynor Minden Inc.

Hankin siis itselleni koulua varten uudet varvastossut, koska aiemmat alkoivat tuntua liian kapeilta. En voi väittää osaavani tanssia juurikaan en pointe, mutta olen tehnyt aiemmin varvastekniikkaa voimaharjoitteluna. Miestanssijoiltahan yleensä ei odoteta eikä vaadita varvastossuilla tanssimista, mutta haluan tulevaa opettajanuraani ajatellen omasta tahdostani laajentaa taitojani. Vanhat tossuni olivat perinteikkäistä perinteikkäimmät Grishkot, mutta halusin mielenkiinnosta ja hieman haastavan mallisen jalkani vuoksi kokeilla löytyisikö Gaynor Mindenin tossuvalikoimasta minulle sopivaa paria.

Kävin Helsingissä pyörähtäessäni Footlightin tanssitarvikeliikkeessä, jonne olin etukäteen varannut sovitusajan. Sain kiitettävän hyvää ja mielestäni asiantuntevaa palvelua heidän sovittajaltaan Enni Schorinilta. Yhteistyömme tuotti hedelmää ja löysimme todella hyvältä vaikuttavat tossut minulle jopa suoraan hyllystä.

Gaynoreista puhutaan uuden ajan varvastossuina, koska niiden rakenne poikkeaa merkittävästi perinteisestä varvastossusta. Muille tossuille pitää yleensä ensimmäiseksi näyttää vasaraa ja muutenkin muokata ja pehmittää ne omalle jalalle sopivaksi. Gaynoreita ei saa eikä pidä muokata. Ihanan helppoa, mutta toki tekee sen rajoitteen, että jos tossu ei sovi niin se ei sovi eikä mitään ole tehtävissä. Rakennusaineena on elastomeeria ja muita moderneja materiaaleja, joiden ansiosta tossu on ”hetivalmis”. Sovittaessa tossun täytyy siis tuntua siltä, että sillä voisi lähteä suoraan tanssimaan. Gaynor Mindenin tossut ovat hinnaltaan melkein kaksinkertaiset verrattuna perinteisiin varvastossuihin, mutta eliniän luvataan olevan noin neljä kertaa pidempi.

Ensituntuma tossuja sovittaessa oli yllättävän miellyttävä. Joustava rakenne sallii herkkähipiäisemmänkin käyttää vähemmän pehmusteita ja siten lattiatuntuma heti paranee. Lisäksi syvempi kotelo vaikuttaisi pitävän voimakkaasti kaareutuvan nilkkani paremmin hallussa ja tossu ei tunnu yrittävän sylkäistä jalkaa ulos. En uskalla vielä sanoa tarkemmin tossujen hyvyydestä, koska en ole päässyt niitä vielä tositilanteessa käyttämään. Tämän illan ohjelmassa on siis nauhojen ompelua ja toivottavasti lähipäivinä pääsen koulussa testaamaan vastaavatko Gaynorit odotuksiani.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s