Jarkko Partanen: Fields of Glory Kuopio

Koreografia ja ohjaus: Jarkko Partanen
Teksti ja dramaturgia: Anni Klein
Valo- ja visuaalinen suunnittelu: Samuli Laine

Yksi ANTI-festivaalin päätapahtumista oli Väinölänniemen stadionilla esitetty Jarkko Partasen Fields of Glory. Helsingin Juhlaviikoilla ensiesitetty teos tehtiin uuden yhteisön kanssa Kuopioon, mutta esittelyvideoiden perusteella dramaturgia on pääasiassa samanlainen kuin Helsingissä.

Esiintyjät saapuvat stadionille yksitellen, kuin vahingossa tai eksyneinä. Yksilöistä muodostuu joukkoja, jotka kokoontuvat suorittamaan pieniä sankaritekoja: kellahduksia korkeushyppypatjalle ja pyllähdyksiä pituushypyn hiekkalaatikkoon. Suoritusten merkitys urheilussa pyritään karnevalisoinnin kautta mitätöimään ja ehkä samalla nostamaan esiin vaihtoehtoisia toteutustapoja – kuten hautaamaan pituushyppääjä hiekkaan. Tunnelma tuntuu tavoittelevan jonkinlaista kaikkien hyväksyntää, mutta itselleni nousevat lähinnä mieleen kiusalliset muistot peruskoulun urheilukisoista. En syty täysin urheilun mimikointiin vaan kaipaisin ronskimpia ylivetoja.

Jarkko Partanen: Fields of Glory Kuopio Copyright © 2015 Le Danseur Terrible

Jarkko Partanen: Fields of Glory Kuopio
Copyright © 2015 Le Danseur Terrible

Kaipaamani hetki koittaa yksinäisen, ehkä hieman tärähtäneen, cheerleaderin ilmestyessä keskelle stadionia. Viheriön keskellä estottomasti ketkuttava yhden naisen huutosakki on tarpeeksi korni ollakseen hauska. Myös muu katsojakunta tuntuu lämpiävän tälle kylmässä vesisateessa miljoonan dollarin hymyä väläyttelevälle maanikolle.

Laura Haapakankaan suunnittelemat pastellinsävyiset puvut tuovat mieleen painajaisen 80-luvusta ja tunnelmaa vahvistaa 80- ja 90-luvun taitteelta kuulostava elektroninen musiikki. En tiedä ovatko nämä periodiviittaukset puhdas vahinko vai osa suunnitelmaa, mutta kieron yhteenliittymän siitä toki saisi lapsuuteni olympialaisiin aikana ennen Berliinin muurin murtumista, jolloin Caster Semenya ei olisi noussut mitenkään merkittävästi esiin monien naisurheilijoiden keskuudesta. Toisaalta ehkä silloin urheilijat eivät olleet vielä niin samasta muotista veistettyjä kuin tänä päivänä.

Fields of Glory

Jarkko Partanen: Fields of Glory Kuopio
Copyright © 2015 Le Danseur Terrible

Teoksen ehdoton kliimaksi on kulta-asuisen esiintyjän ilmestyessä keskelle stadionia ja ambient-musiikin muuttuessa tuhdilla biitillä höystetyksi kiksuksi. Esiintyjen tähänastinen vaisu olemus putoaa hetkessä kaikkien alkaessa tanssia villisti ja tunnelma leviää katsomoon asti. Valkoisiin alusasuihin riisuutuvat esiintyjät näyttävät hyvältä piirtyessään vasten tummanvihreää nurmikkoa. Loppua kohden teos rauhoittuu tasaisesti muotoutuviksi kuvioiksi, jotka tuovat esiintyjät yhteen ja toimimaan yhdessä. Rauhallisuudesta huolimatta jännite pysyy alkua paremmin ja kantaa loppuun asti.

Fields of Gloryn esiintyjissä oli Kuopiossa sekä ”tavallisia” ihmisiä että tanssin ammattiopiskelijoita. Näitä ryhmiä ei kuitenkaan lähdetty koreografisesti erottelemaan, mikä palvelikin teoksen ilmapiiriä. Toisaalta urheilustadionin mahdollisuuksia käytettiin melko säästeliäästi ja etenkin ensimmäisen puoliskon osalta tapahtumat olivat paljolti odotettavissa olevia. Tunnelma on suurelta osin miellyttävä, sellaisella tavalla miellyttävä kuin villasukissa kävely kotona, ja itse kaipaan yleensä teoksilta jonkinlaista spektaakkelihenkeä. Toki Fields of Gloryn tavoitteet ovat hyvin päinvastaiset ja niin se päätyykin osoittamaan minulle kuuluvani siihen citius, altius, fortius -klaaniin.

View this post on Instagram

Jarkko Partanen: Fields of Glory @antifestival

A post shared by Jeriko Fox (@ledanseurterrible) on

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s