Lulli Svedin: Små skillnader mellan stora balettsystem

Sain pienen sattuman kautta käsiini ruotsalaisen Lulli Svedinin balettimetodiikkakirjan Små skillnader mellan stora balettsystem. Olin keskustellut DOCHissa baletinopettajani kanssa kiinnostuksestani metodiikan eroja ja mahdollisuuksia kohtaan ja hän antoi tämän kirjan minulle lainaksi. Gunhild ”Lulli” Svedin (1906-2001) oli tanssija, balettipedagogi ja tanssintutkija. Hän on julkaissut balettimetodiikasta tätä kirjaa ennen 70-luvulla teoksen Den klassiska balettens byggstenar ja 80-luvulla kirjan Klassisk balett: Analys – metodik. En tiedä onko Svedinin teoksia käännetty, mutta en ole ainakaan itse aiemmin törmännyt hänen kirjoihinsa tai hänen nimeensäkään. Tämä tosin voi johtua siitä, että suomalainen balettipedagogiikka juontaa juurensa enemmän itään kuin länteen.

Små skillnader mellan stora balettsystem Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Små skillnader mellan stora balettsystem
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Små skillnader mellan stora balettsystem ei ole kovin pitkä kirja (alle 80-sivuinen), mutta minulta kului sen lukemiseen kuitenkin jonkinverran aikaa. Vaikka olen lukenut elämäkerta- ja kaunokirjallisuutta ruotsiksi, oli Svedinin kirja kielellisesti hieman haastavampi, joten sanoja joutui tarkistamaan useammin Google Translatesta. Mitenkään mahdottoman kiemuraista kieli ei kuitenkaan ole.

”Hennes (Vaganova) avsikt var att anpassa sig till det nya tänkesätt revolutionen medfört, att försöka förstå vad de nya koreograferna önskade och att förenkla i den flora av termer och övningar, som översvämmat Ryssland under många decennier.”
-Lulli Svedin

Keskeisimpänä olemuksena teoksesta tulee mieleen sen olevan marginaalikirjallisuutta. Enkä nyt tarkoita marginaalista sillä tavalla, että kohderyhmä olisi pieni (vaikka ehkä sekin on totta), vaan sisältö itsessään on kuin jonkun muun kirjan marginaaleihin kirjoitettuja huomioita. Luulenkin, että ajatuksena on ollut tehdä pieni täydentävä kirjanen Svedinin metodiikkakirjoille – ei niinkään laajasti aihetta kattavaa selvitystä. Kirjassa kyllä eritellään joitain klassisten metodiikkojen eroja hyvin pikkutarkalla tasolla – kuten sitä viedäänkö jalka viidennestä retiréhen diagonaalilinjassa säären yli vai kantapään sisäpuolelta säären sisäsyrjää. En missään nimessä kiellä tällaisen metodisen pilkunviilauksen nautinnollisuutta, mutta selkeää kokonaiskuvaa kirja ei oikein anna. Kyseessä on siis kokoelma täydentäviä huomioita, jotka vaativat seurakseen Svedinin muita kirjoja tai ainakin muuten hyvän tuntemuksen aiheesta.

”Den främre foten dras upp ur 5:e pos, tåspetsen passerar hålfoten och förs diagonalt till knäets insida (passé-läget) – om det gäller passé retiré – och därefter runt knät till baksidan av benet, varefter hälen övertar tåspetsens roll under sänkningen. – – – I Cecchettis metod dras foten upp ur 5:e pos till dess att tåspetsen berör hälens insida och lyfts därefter utefter insidan av benet till passé-läget dvs lyftningen sker inte diagonalt.”
-Lulli Svedin

Små skillnader mellan stora balettsystem käsittelee Vaganova-metodiikkaa, Cecchettiä, RAD:a sekä ranskalaista koulukuntaa. Naapurimaan Bournonville sekä neoklassisempi Balanchine on siis jätetty pois laskuista. Selkeästi etenevää rakennetta tai ”juonta” tekstissä ei ole, vaan yhdestä asiasta hypätään suoraan toiseen kuin pikkujoutsenet pas de chat’sta emboîtéhen konsanaan. Poukkoilevuus ei ollut mielestäni tekstin kannalta kuitenkaan erityisen ongelmallista, jos on aiheesta muuten perillä. Enemmän minua häiritsi toimituksellinen epäjohdonmukaisuus. Välimerkkien käyttö oli hieman tarpeettoman luovaa ja kuvamateriaali oli tekstistä irrallista. Lulli Svedinin kirja on sisällöltään kiinnostava, mutta viimeistelemättömän oloinen ja kokonaisuutena yhteensitomaton.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s