The Fashion Throwback Ball 2014

Voguing (tai Vogue) on 60-luvulla Harlemin drag queen – ja homoyhteisön ballroom-perinteestä syntynyt tanssigenre. Myöhemmin Vogue-lehden mukaan nimetty laji on saanut inspiraationsa juurikin mallien tavasta poseerata muotilehdissä ja -näytöksissä. Asialleen omistautuneet voguing-esiintyjät ovat järjestäytyneet ”taloihin”, jotka on nimetty perustajansa (usein muotimaailman inspiroiman lempinimen) mukaan – esimerkiksi Willi Ninjan perustama House of Ninja tai Angie Xtravaganzan House of Xtravaganza. Voguing ball on eräänlainen kilpailu, jossa osanottajat kävelevät catwalkia kategorioittain ja tuomaristo valitsee pudotuspelin myötä parhaan. Osallistujat pukeutuvat näyttäviin luomuksiin ja myös sukupuolen esittämisen tapa on hyvin vapaa tai pikemminkin runsas ja rikas. Sanoisinkin voguing ballin olevan kuin muotinäytös, mutta paljon parempi.

P*fect toivottaa kaikki tervetulleeksi Ruotsin ensimmäiseen Voguing balliin Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

P*fect toivottaa osallistujat tervetulleeksi Ruotsin ensimmäiseen voguing balliin
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Perjantaina Dansmuseetilla järjestetty The Fashion Throwback Ball 2014 oli siinä mielessä historiallinen tapahtuma, että kyseessä oli ensimmäinen virallinen ball Ruotsissa. Tilan tarjosi siis Tukholman Drottningsgatanilla sijaitseva tanssimuseo ja järjestävinä tahoina oli urbaanin tanssin ja musiikin tapahtumia organisoiva Street Star sekä voguing/waacking-ryhmä P*fect (jonka työn jälkeä voi ihailla esimerkiksi Hanna Lindbladin musiikkivideolta). Illan isäntänä oli aivan lyömätön Dashaun Wesley, joka pystyy tekemään alatyylisestä kielenkäytöstä taidetta. Arvoisan tuomariston muodostivat näyttelijä ja drag queen Robert Fux sekä vogue-taiteilijat Daniel Lugo, Danielle Polanco ja Aviance Milan.

Dashaun Wesley juontamassa ja tuomaripöydän takana Daniel Lugo, Danielle Polanco ja Aviance Milan Copyright © Le Danseur Terrible

Dashaun Wesley juontamassa ja tuomaripöydän takana Daniel Lugo, Danielle Polanco ja Aviance Milan
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Kilpailukategorioina oli The Fashion Throwback Ballissa Runway, Runway in Drag, Performance, Old Way, New Way ja Vogue Femme. Osallistujia oli tullut kiitettävästi myös ulkomailta sekä suomalaisetkin tanssijat edustivat varsin vakuuttavasti sekä määrän että laadun puolesta. Runway ja Runway in Drag ovat nimensä mukaisesti malleja jäljittelevää catwalkilla kävelyä ja poseerausta (Daniel Lugon lyhyt demonstraatio). Drag-ostastoon hyväksyttiin drag queenien ja kingien lisäksi nyt myös faux queenit ja kingit, jotka siis performoivat drag-perinteeseen kuuluvaan yliampuvaan tapaan omaa sukupuoltaan, mutta heille voi olla ballissa myös oma kategoriansa.

Fredrik Quiñones ja Jacqueline poseeraavat Runway-kategorian finaalissa Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Fredrik Quiñones ja JacQueline Enough poseeraavat Runway-kategorian finaalissa
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Tanssilliseen sisältöön päästiin todenteolla kiinni Performance-kategorian myötä. Performance (Danielle Polanco näyttää mallia) oli ainakin minun kokemukseni mukaan ballin kuningaslaji, koska siinä esiintyjä voi yhdistellä vapaasti voguingin eri tyylejä (Old Way, New Way, Vogue Femme). Tämä vapauttaa tanssijan liikkumaan persoonallisemmin, mutta toisaalta kaikkien osa-alueiden hallitseminen ja saumaton yhdistely vaatii taitoa.

Bianca Traum ja Fredrik Quiñones venyvät Performance-kategorian loppuasentoihin Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Bianca Traum ja Fredrik Quiñones venyvät Performance-kategorian loppuasentoihin
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Old Way (Aviance Milanin tyylinäyte) on pääasiassa ennen 90-lukua muotoutunut voguingin lajityyppi, jossa korostuvat suorat linjat, tarkkuus ja tyylikkyys – hyvin baletillisia laatuja siis. Loogisena jatkumona 90-luvulla syntynyt New Way (Aviance Milan taas asialla) muutti linjakkuuden yliliikkuvia niveliä hyödyntäväksi vääntäytymiseksi, jolloin kaikenlainen elastisuus on eduksi. Tanssijoiden yleinen vaiva saatiin siis valjastettua lajitekniseen käyttöön. Voguingin hämyisestä alakulttuurista suuren yleisön tietoisuuteen tuonut Madonnan Vogue on sekä ajallisesti että tyylillisesti Old Wayn ja New Wayn väliltä.

Anneli Kanninen häikäisi pettämättömällä tyylillään ja upealla asullaan New Way-kategoriassa Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Anneli Kanninen häikäisi pettämättömällä tyylillään ja upealla asullaan New Way-kategoriassa
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Jos Performancea voisi nimittää kuningaslajiksi niin viimeisenä esillä oli voguingin kuningatarlaji, Vogue Femme (esimerkin antavat Danielle Polanco ja Daniel Lugo). Kategoriassa korostuvat tietenkin voguingin feminiiniset muodot, mutta siinä on myös taitoluistelun tapaan pakolliset elementit. Esityksen täytyy sisältää käsitekniikkaa, catwalkia (mallikävelyä), duckwalkia (kyykkykävelyä), lattiatekniikkaa ja dippejä/droppeja (pudottautumisia lattialle).

Ruotsin ensimmäinen voguing ball oli itsellenikin ensimmäinen kerta paikanpäällä seuraamassa ballia ja kokemus oli todella positiivinen ja inspiroiva. Ilmapiiri oli yllättävän lämmin, koska olin jotenkin mielessäni ajatellut malliperformanssiin helposti sisältyvän bitchfightia. Osallistujat olivat kannustavia toisiaan kohtaan ja kuten illan isäntä mainitsi niin kaikki maailman pahuus todellakin jätettiin ovien ulkopuolelle ja runsaslukuinen yleisö sai kieriskellä yltäkylläisen fabulöösissä tunnelmassa koko illan. Jokainen niin katsomossa kuin catwalkilla saattoi olla juuri sellainen kuin on – tai sellainen kuin haluaisi olla.

Lisää kuvia ja videoita löytyy P*fectin Facebook-sivulta sekä YouTube-kanavalta ja Instagramista hashtagilla #TFTB.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s