Valintoja

Ensimmäinen kouluviikko DOCHissa meni siis orientaation parissa, mutta toisella viikolla päästiin jo laittamaan jalalla koreasti. Omassa koulussamme lukujärjestykset vaihtelevat päivittäin ja viikottain, missä on siinä suhteessa puolensa, että pidän vaihtelusta. DOCHissa lukujärjestys muodostuu aamupäiväblokista (2x 90min) ruokatauosta ja iltapäiväblokista (2x 90min), joten tuntien rytmitys on periaatteessa pääosin sama kuin meillä oli Suomessakin.

Tunnit sijoittuvat systeemissä niin, että treenitunnit ovat maanantaisin ja tiistaisin iltapäivällä sekä torstaisin ja perjantaisin aamulla. Ensin on pääainetunti (4x viikossa) ja sitten moduulitunti eli sivuaine (2+2x viikossa). Keskiviikkoaamun tunnit ovat pääasiassa improvisaatio- tai kehonhuoltomenetelmiä. Jäljelle jäävät ma-ti aamut sekä ke-pe iltapäivät ovat teoriaopetusta, kehonhuoltomenetelmiä yms. Systeemin ehdoton vahvuus on siinä, että viikossa on periaatteessa kaksi tanssipäivää, kehonhuoltopäivä ja taas kaksi tanssipäivää. Tämä mahdollistaa hyvin tehokkaan työskentelyn kaikilla treenitunneilla, eikä perjantaina opiskelijat ole täysin lääpistyneitä. Vaikka en millään muotoa ole aamuihminen niin omasta koulusta kaipaan joskus aamutreeniä (mitä täällä ei siis jokapäivä ole), koska etenkin aamubaletti on minulle hyvä tapa aloittaa päivä.

Lukujärjestyksen pohja Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Lukujärjestyksen pohja
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Tarjolla olevat treenimahdollisuudet riippuvat hieman vuodesta, koska DOCH valitsee opiskelijat suoraan pääaineisiin (meillä pääaine valitaan toisen vuoden puolivälissä) ja kaikkia pääaineita ei ala joka vuosi. Lisäksi opintojen kesto on kolme vuotta (Suomessa neljä). Tällä hetkellä DOCHissa ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on pääaineena jazztanssi, nykytanssi tai klassinen baletti, toisen vuoden opiskelijoilla streettanssi tai kansantanssi ja kolmannen vuoden opiskelijoilla jazztanssi tai nykytanssi. Pääainetta treenataan neljä kertaa viikossa ja sen lisäksi kaikilla on kaksi vapaasti valittavaa moduulia eli sivuainetta, joita on molempia kahdesti viikossa. Moduulitunteja on tarjolla jazztanssissa, nykytanssissa, klassisessa baletissa, streettanssissa ja flamencossa. Streettanssin ollessa melko laaja käsite, painottuu sen opiskelu eri lukukausina eri lajeihin: nyt syksyllä pääainestreet on kolme kertaa viikossa break dancea ja kerran viikossa housea, moduuleista toinen on lockingia ja toinen poppingia.

Valintoja tehdessä meinaa iskeä runsaudenpula, koska mielellään tanssisi kaikkea mahdollista. Omassa koulussa pääaineeni on klassinen baletti, mutta sen valitseminen pääaineeksi täällä olisi rajoittanut mielestäni mielekkään streetopetuksen saamisen mahdollisuutta. (Suomessahan streettanssia ei varsinaisesti korkeakoulutasolla voi edes opiskella.) Koska minulla on aiempaa kokemusta break dancesta ja olen halunnut saada siihen vähän pedagogisempaa näkökulmaa (kuin oman harrastusaikani yritys-ja-erehdys -opetusmetodi) voidakseni sitä mahdollisesti tulevaisuudessa opettaa, pidin mielekkäänä valita pääaineeksi streettanssin. Minua olisi kiinnostanut myös DOCHin laadukas jazztanssin opetus, mutta saadakseni tarpeeksi opintopisteitä baletista päädyin ottamaan kaksi moduulia balettia. Tiedän myös kehoni (ja pääni) kaipaavan mielellään sen neljä balettitreeniä viikossa. Streettanssin pääainetunneilla break dancen opetuksen jakavat Pontus Linder ja Elvis Cetina; viikottaisen house-tunnin pitää Viktor Fröjd. DOCHin baletinopettaja on pian eläköityvä, ihanan sympaattinen, silloisesta Jugoslaviasta lähtöisin oleva Iskra Ring.

Kuten jo mainitsin, treenipäivien välissä on erinomaisesti sijoitettu kehonhuolto-keskiviikko. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla aamupäivä on musiikkia ja improvisaatiota, toisen vuoden opiskelijoilla improvisaatiota ja pilatesta, kolmannen vuoden opiskelijoilla Klein-tekniikkaa ja (teatteri)improvisaatiota. Lähtökohtaisesti vaihto-opiskelijoille suositeltiin Karin Munters Jamesonin opettamaa Klein-tekniikkaa, johon päätimme kaikki tarttua. Sekä ensimmäisen vuoden improvisaatio-opinnot että kolmosten teatteri-improvisaatio vastasivat aika paljon jo Suomessa suorittamiani kursseja, joten Annalena Bergströmin pilates-tunnit olivat ehdottomasti houkuttelevin vaihtoehto keskiviikkoaamun toiseksi tunniksi.

Teoriaopetus sisältää syksyn aikana lastentanssia (joka tosin jää itseltäni pois ohjelmasta, koska olen vastaavat opinnot jo tehnyt), koroegrafiaa, pedagogiaa, didaktiikkaa ja…vähän lisää pilatesta (no, se menee kyllä treenin puolelle). Teoriaa lävähtää jonkinlainen läjä myös Suomesta tehtäväksi, koska pedaopintoihimme kuuluvat yleiset kasvatustieteelliset osiot täytyy suorittaa etänä. Lisäksi tanssianalyysin kurssi pitäisi jossain sivussa myös tehdä.

Kirjoitan syksyn aikana vielä vähän käytännönläheisemmin koulunkäynnistä DOCHissa. Lisäksi erinäisiä kiinnostavia tanssiteoksia näyttää ilmaantuvan joka suunnalta, joten arvosteluja Tukholman tanssiskenestä on myös tulossa. Unohtamatta myöskään muita esittävän taiteen muotoja…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s