Tanssiva vadelmavenepakolainen

Ruotsissahan elämä on tunnetusti onnellisempaa ja tulevaisuus valoisampaa kuin Suomessa. Kuninkaalliset ovat meidän presidenttejämme kauniimpia ja kaikki viettävät ikuista kesää juhannussalon ympärillä tanssien sekä vekkuleita juomalauluja laulaen. Helan går! Wahlroosin Nallekin totesi hiljattain verotuksen olevan kevyempää, joten miksipä ei seuraamaan kotisuomen itseriittoisimman pohatan jälkiä?

”Ruotsissa pyörien soittokellojen ääni on iloisen keskusteleva, Suomessa sama kello käskee jalankulkijaa painumaan vittuun hortoilemasta siinä pyörätiellä.”
-Miika Nousiainen (Vadelmavenepakolainen)

Olin pohtinut jo opintojen alusta asti vaihto-opiskelun mahdollisuutta, koska edellisen tutkintoni aikana tekemäni ulkomaan harjoittelun kokemukset olivat olleet hyvin positiivisia. Olen nyt puolivälissä tanssinopettajaopintoja eli kaksi vuotta on takana ja saman verran on vielä edessä. Koulussamme suositellaan vaihto-opiskelua nimenomaan kolmannelle vuodelle, joten aloin vuodenvaihteen aikaan askarrella hiki hatussa vaihtohakemuksia.

Tavallisesti kouluilla on tietty määrä vaihto-opiskelupaikkoja ja lähettävä koulu rajoittaa lähtijöiden määrää, jos sellaiseen on tarvetta. Meidän koulutusohjelmassamme kaikki saavat hakea, mutta vastaanottavat koulut valitsevat parhaat päältä. Ja jos tarpeeksi hyviä hakijoita ei ole niin ketään ei välttämättä oteta. Eri kouluissa on erilaiset vaatimukset hakemuksille, mutta yleisten vaihtohakemuspapereiden, kielitaitopapereiden, CV:n ja Letter of Motivationin lisäksi tanssioppilaitokset yleensä vaativat audition-DVD:n, johon lopullinen valinta tuntuu pitkälti painottuvan. Mitä DVD:llä pitää olla, riippuu koulusta. Siinä missä yksi haluaa koosteen tuntimateriaalista ja esiintymisistä, toinen tahtoo tietyn variaation. Koska pääsymahdollisuudet ovat paremmat useampaan paikkaan hakiessa, saa näitä lappusia sitten täytellä, erinomaisuuttaan esitellä ja videoita kuvata yökaudet. Vaikka hakukohteeni kuuluivat kaikki Erasmus-yhteistyön piiriin niin silti samoja asioita sai täyttää joka koulun ja EU:n logoilla varustettuihin lappuihin sekä lisäksi nettiin (sinnekin useampaan paikkaan). Välillä heräsi kysymys, että onko tästä tehty ihan tekemällä mahdollisimman vaikeaa ja työlästä.

Keväällä sitten tuli kovasti odotettu sähköposti Ruotsista eli minut oli hyväksytty vaihto-opiskelijaksi Stockholms Konstnärliga Högskolan alaisuudessa toimivan Dans och Cirkushögskolanin (DOCH) tanssipedagogian kandidaattiohjelmaan. Olin kuullut paljon hyvää DOCHista vanhemmilta opiskelijoilta, joten päätös lähteä polkagrisin ja hapansilakan luvattuun maahan oli helppo.

Dans och Cirkushögskolan (DOCH) Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Dans och Cirkushögskolan (DOCH)
Copyright © 2014 Le Danseur Terrible

Hakemuslomakkeessa oli kysytty tarvetta opiskelija-asunnolle ja olin vastannut myöntävästi. Koulu kuitenkin tarjosi meille eioota, koska Tukholman 90 000 opiskelijalle on 13 000 opiskelija-asuntoa. De va kukku de. Asunnonhankinta Tukholmasta on erittäin vaikeaa. Yksityiset vuokraajat ilmoittelevat Blocketissa (=Tori.fi) ja saavat satoja vastauksia. Jos et ole ensimmäisten kyselijöiden joukossa niin mahdollisuuksia ei ole. Naisilla on tässä asiassa hieman paremmat markkinat, koska moni etsii naisvuokralaista. Jonain yön pimeänä tuntina keksin kuitenkin sattumalta vilkaista omatoimimatkailijoiden suosimaa Airbnb-sivustoa. Sieltä löytyikin budjettiini sopiva pikkuinen kalustettu huone. Tiedustelin omistajalta vuokraisiko hän huonetta pidemmäksi ajaksi ja hän toivotti minut tervetulleeksi mikäli huoneen pieni koko ei haittaisi.

Niinpä elokuun lopussa muutin yhteen Tukholman pahamaineisimpaan betonilähiöön Rinkebyhyn, jonka asukkaista n.89% on ulkomaalaistaustaisia. No, tässä sitten yksi lisää. Koulua on nyt reilu viikko takana DOCHissa ja siellä puolestaan on havaittavissa selvä suomalaisinvaasio. Ensimmäinen viikko painottui orientaatioon ja nyt toisella viikolla on päästy kiinni tanssitreeniin. Tarkempia tarinoita tanssikuvioista DOCHissa tulee siis tämän lukukauden aikana muiden mieleen juolahtavien blogijuttujen ohella. Kaikki kouluun ja vaihtoon liittyvät tekstit löytyvät avainsanojen DOCH ja opiskelijavaihto kautta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s