Francesca Da Rimini

Pari päivää sitten julkaistiin netissä ohjaaja Tarik Abdel-Gawadin videoteos Francesca Da Rimini. San Francisco Ballet’n ensitanssijat Maria Kochetkova ja Joan Boada tulkitsevat siinä koreografi Yuri Possokhovin samannimistä tanssiteosta. Videon liikemaailma ei jää ainoastaan baletillisen koreografian varaan vaan merkittävässä roolissa on myös motion control -tekniikan avulla ohjattu kamerarobotti, joka mahdollistaa mielenkiintoisia kuvakulmia ja jollain tavalla hyvin elävän kosketuksen tanssijoiden liikkeeseen.

Abdel-Gawad on työskennellyt robotiikan parissa myös elokuvassa Gravity ja halusi Francesca Da Riminin kohdalla kokeilla sen hyödyntämistä baletin yhteydessä. Possokhovin koreografia taas viittaa nykyteknologian vastapainoksi 1200-luvulla eläneen ja 1300-luvulla Dante Alighierin Jumalaisessa näytelmässä kuolemattomaksi tekemään Francesca da Riminiin. Helvetin toisessa piirissä lihallisista himoista rangaistu Francesca on rakastajansa kanssa hirmumyskyn riepoteltavana.

Francesca Da Rimini on kiinnostava tanssilyhytelokuvanakin, mutta lisäarvoa sille tuo robotin liikkeellinen läsnäolo eräänlaisena kolmantena haamutanssijana. Erilaiset kokeilut uuden teknologian kanssa niin taltioiduissa teoksissa kuin live-esityksissä voivat tuoda tanssiteoksille sekä katsojen että esiintyjien kannalta uusia elementtejä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s