Juuli Välimaa: nhịp điệu

Koreografia: Juuli Välimaa
Tanssijat: Noomi Forslund, Anna Hätinen, Sanna Karttunen, Suvi Kelloniemi, Minttu Kiviniemi, Siiri Kortelainen, Mia Mustonen, Minna Rieppo ja Siiri Salmenoja

Teoksen nimen perusteella odotin Juuli Välimaan nhịp điệun viittaavan jollain tapaa Vietnamiin, mutta myöhemmin selvisi kielivalintaan vaikuttaneen pääasiassa visuaaliset arvot. Semantiikan kannalta pysyttiin kuitenkin asiassa, koska rytmiä tarkoittava nimi liittyy oleellisesti Välimaan tutkimuskohteeseen.

Päättöharjoittelunsa Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukiossa tehneen Välimaan opinnäytetyö osuu tutkimuksellisen ja taiteellisen…sanoisinko välimaahan. Hänen kiinnostuksensa kohteena on ollut musikaalisuuden opettaminen tanssijoille ja rytmin merkitys. Yhdeksän nuorta tanssijaa esittää kolmiosaisen kokonaisuuden intensiivisesti työskennellen. Koreografisesti liiketeemat kasvavat ja kerrostuvat kauniisti loppua kohden.

Tanssillisesti mielenkiintoisin osa oli keskimmäinen – ilman musiikkia esitetty – pätkä. Olen itse hyvin musiikkiorientoitunut, mutta tässä yhteydessä rytmin hienovaraisimmat osat ja Juuli Välimaan tutkimustyön ydin tuli kirkkaimmin näkyviin hiljaisuudessa. Tai on ehkä väärin kutsua sitä hiljaisuudeksi, koska tanssijoiden liikkeiden tuottamat äänet täyttivät tilaa miellyttävästi. Vielä asteen lisää syvyyttä tanssiin olisi saavutettavissa off balancen harjoituttamisella. Nyt pudotukset tulivat melko kontrolloidusti.

Välimaan tanssijat vaikuttivat aistivan ryhmää hyvin ja se oikeastaan vakuutti minut nhịp điệussa tutkimustyön onnistumisesta. Musikaalisuuden tanssissa voi nähdä ja mieltää hyvin monenlaisilla tavoilla, mutta epämusikaalisuus useimmiten erottuu vain yhdellä tavalla. Tässä vaiheessa olisi vielä antoisaa päästä lukemaan opinnäytetyön raporttiosuutta, mutta se on luultavasti saatavilla vasta myöhemmin keväällä.

Theseus: Rytmiikasta liikelaadun havainnointiin: Raportti tanssin musikaalisuutta tutkivasta projektista

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s