Bågaskär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50

Yle Uutiset kirjoitti muutama vuosi sitten merisään keräävän ihailijoita Facebookissa. En muista oliko kyseessä juuri tämä uutinen tai ehkä aiemmin Journalisti-lehdessä julkaistu artikkeli Harmaja viisi, joka sai minut miettimään merisään tunnelatausta. Hyvin monotonisena ja aina samanlaisena toistuva merisää on luettu radiossa yli 80 vuoden ajan, joten ei ole varmastikaan kohtuutonta sanoa sen kuuluvan jo osaksi suomalaista mielenmaisemaa. Erityisen herkullista on, että merisään puolesta miljoonasta päivittäisestä kuulijasta suurin osa ei todennäköisesti koskaan tee sellaista merenkulkutyötä, jossa säätiedotuksessa luettuja tietoja oikeasti tarvitsisi. Merisään merkitys lähes uskonnollisena rituaalina nousi otsikoihin 2010 lukijan improvisoitua tekstin väliin jääkiekkotuloksia.

”Merisää on muisto lapsuudesta, rauhaisa mantra, nojatuolimatka merelle ja muistutus siitä, että valtakunnassa on kaikki hyvin.”
-Journalisti-lehti

En tiedä missä vaiheessa sain idean merisään käyttämisestä tanssiteoksessa, mutta ajatus on kypsynyt mielessä jo pidempään. Olin esitellyt idean luokkatoverilleni Piia Lehdolle viime keväänä ja kysynyt olisiko hän halukas tanssimaan balettia merisäähän. Lehto lähti varsin ennakkoluulottomasti projektiin mukaan ja todenteolla työskentely käynnistyi syksyllä koreografiakurssin myötä. Halusin myös haastaa oman musiikkilähtöisen työtapani, koska puheeseen koreografioiminen on hyvin erilaista.

Alussa pohdin hankkivani jonkin erityisen päivän merisään teoksen ”musiikiksi” ja yhtenä vaihtoehtona oli Estonian uppoamista edeltävän illan sääennuste. Sen hankkiminen osoittautui kuitenkin hankalaksi ja päätin jättää liittämättä teoksen äänimaailmaa minkään tapahtuman yhteyteen. Tärkeitä asioita merisäässä oli mielestäni selkeys, monotonisuus ja johdonmukaisuus. Kuuntelin aina ajoittain merisäätä pyrkien löytämään lukijan, joka mahdollisimman hyvin täyttäisi vaatimukset. Lopulta valitsin 25.04.2013 21:50 luetun merisään, joka hyvin puhtaana ja tyhjänä pohjana antaisi tilaa sitä värittävälle tanssille.

Merisään lisäksi otin taustateemaksi klassisen baletin variaatiot, koska ne merisään tavoin ovat hyvin säännönmukaisia. Uskon siihen liittyvän myös jonkinlaista turvallisuudentunnetta, että balettigaalojen vakio-ohjelmistoon kuuluvat koreografiat kuten vaikka Kitrin ensimmäisen näytöksen variaatio tai mustan joutsenen pas de deux, toistuvat hyvin ennalta-arvattavina. Kysyin myös tanssijaltani hänen turvalliseksi kokemiaan balettiliikkeitä ja Piia Lehdon vastaus oli ”tendu eteen effacé”. Tältä pohjalta lähdin rakentamaan nykybalettikoreografiaa, jonka nimeksi tuli tekstistä noussut lause ”Bågaskär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50”.

Piia Lehto teoksessa Bågaskär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50 Copyright © 2013 Johanna Keiski

Piia Lehto teoksessa Bågaskär 7, länsiluode 7, selkeää yli 50
Copyright © 2013 Johanna Keiski

Suurimman osan liikemateriaalista annoin Lehdolle valmiina, mutta teimme paljon hienosäätöä saadaksemme teoksesta tanssijan näköisen. Harjoitukset aloitimme lokakuun lopussa ja ensimmäinen esitys oli joulukuun alussa. (Koreografiaa esitetään muiden opiskelijatöiden tapaan Teot-tapahtumassa tällä viikolla Kuopion Sotkulla torstaihin asti, joten tänään ja huomrnns se on vielä mahdollista nähdä.) Alusta asti oli selvää, että halusin koreografian tanssittavan varvastossuilla ja tyylillisesti sen voi mieltää nykybaletiksi. Klassisen baletin tekniikka on toiminut runkona, johon olen lisännyt omia mausteita.

Tässä vaiheessa prosessia on kiinnostavaa nähdä millaisia reaktioita ja tunnetiloja koreografia katsojissa herättää. Taitavan tanssijan kanssa työskenteleminen on aina antoisaa, koska molemmat osapuolet pääsevät haastamaan toistensa kykyjä. Ensimmäisen esityksen jälkeen sain myönteistä palautetta teoksesta ja yleisö vaikutti lämpiävän myös tanssissa vilahtaville koomisille hetkille.

Yle Uutiset: Tanssin opettajilla menee nyt hyvin

Merisään voi radiolähetyksen lisäksi käydä kuuntelemassa Yle Areenasta ja lukea Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Aamulehden videosta voi käydä toteamassa miltä merisään lukeminen näyttää.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s