Ruuvit löysällä

Steppikenkien tunnusomainen ääni syntyy niiden pohjaan päkiän ja kantapään kohdalle ruuvatuista raudoista. Ainakin Suomessa myytävissä kengissä on usein valmiina raudat, jotka voi halutessaan vaihtaa toisenlaisiin. Eri raudoilla on hieman erilainen sointi ja mielipiteet hyvästä soinnista vaikuttavat olevan erittäin kirjavat. Sointiin voi rautojen vaihtamisen lisäksi vaikuttaa myös ruuvaamalla.

Kiinnitysruuveja kiristämällä tai löysäämällä saa kengän kuulostamaan erilaiselta. Lähtökohtaisesti sanoisin, että rautaa ei kannata kiristää niin tiukalle kuin mahdollista, koska se haittaa sointia. Eräällä foorumilla asiaa kuvattiin hyvin, että kyse on kuin triangelin soitosta: triangeli soi kauniisti, jos pitää kiinni sen narusta, mutta lakkaa soimasta, jos pitää kiinni triangelista. Se, miten paljon ruuveja kannattaa löysätä, vaikuttaa olevan mieltymyskysymys. Hyvin löysällä oleva rauta tuottaa kilkattavan äänen, joka joidenkin mielestä on toivottavaa ja toisista hirveää. Ongelmana voi olla, että ruuvien ollessa liian löysällä ne vahingoittavat lattiaa tai saattavat jopa irrota tanssiessa. Rauta voi myös heilua epämiellyttävästi.

Päätin kirjoittaa aiheesta kohdattuani erään minulle uuden ongelman steppikenkieni kanssa. Toisen kengän kantarauta on alkanut löystyä ja ruuvien kiristäminen auttaa vain hetkellisesti. Mitä ilmeisemmin ruuvien kolot ovat tulleet liian väljiksi, jolloin ruuvit eivät pysy kunnolla paikallaan ja saan olla vähänväliä ruuvaamassa rautaa tiukemmalle, ettei se heiluisi. Puhuin asiasta jazztanssin opettajani kanssa ja hän mainitsi joskus tehneen tee-se-itse -korjaustoimenpiteen laittamalla tulitikunpaloja ruuvin koloon ja näin saaneensa ruuvin pysymään paikallaan.

Copyright © 2013 Le Danseur Terrible

Copyright © 2013 Le Danseur Terrible

Aloin kaivaa netistä tietoa aiheesta ja opin asian jos toisenkin. Ensinnäkin ruuvien kiristäminen liian tiukalle voi aiheuttaa kuvailemani ongelman (stripped screws). Ruuveja ei siis kannata kiristää ellei se ole tarpeen. Kuten edellä kerroin, sopivasta löysyydestä sitten onkin paljon mielipiteitä, mutta karkeasti voitaneen sanoa, että stepatessa raudan liikkuessa sivusuunnassa tai ylös-alas on todennäköisesti syytä kiristää ruuveja.

Löysin muutamia ohjeita väljien ruuvien korjaamiseksi. Yhdellä sivustolla suositeltiin laittamaan ruuvin kolo täyteen (kengän pohjaan asti – ei raudan pintaan) puuliimaa ja odottaa sen jähmettyvän. Sitten raudan voisi ruuvata takaisin paikalleen. Toisessa ohjeessa suositeltiin kastelemaan pala tulitikkua puuliimassa ja työntämään se ruuvin koloon. Tämän jälkeen ruuvin saisi jämäkämmin paikalleen sen pystyessä tarttumaan johonkin. Kaikissa löytämissäni ohjeissa yhtenevä neuvo oli käyttää puuliimaa, koska se pysyy notkeana ja siten kestää jatkossa steppaamisen tuoman rasituksen. Pikaliimat kovettuvat kuivuessaan ja voivat siten haljeta, jolloin ongelma on uudelleen edessä.

Aion itse kokeilla jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska se kuulosti vähemmältä sotkulta. En tosin uskalla vielä alkaa askarrella kenkieni kanssa, koska loppuviikosta on keikka ja epäonnistuessani en saa mistään tällä varoitusajalla uusia steppikenkiä. Raportoin myöhemmin miten korjausprojektini onnistui.

Dance Advantage: Customizing Your Tap Shoes: The Taps
My Dance Shoppe: How to Fix a Loose Tap & How to Fix a Loose Tap Screw

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s