Tanssiteatteri Minimi: Ilokivellä

Ohjaus: Työryhmä
Esiintyjät: Pirkko Hämäläinen, Johanna Jauhiainen, Tuomas Juntunen ja Mika Juusela
Musiikki: Trad, virsiä, Joose Keskitalo, Nikolaj de Fine Licht
Tekstit: Paavo Haavikko, Martin Gutl, Anna-Lena Lundberg, Mika Juusela, Mikko Juhani Tola

Olen väsynyt ja aistit ovat yliaktiivisessa tilassa. Esiintyjien alkaessa laulaa selän takana voin selvästi erottaa naisen suun liikkeiden synnyttämän kostean napsahduksen. Äänimaailma ympäröi miellyttävällä tavalla pienen lavan tasossa olevan katsomon.

Rauhallisesti liikkuvat mustavalkoisiin pukeutuneet esiintyjät eivät aiheuta suuria visuaalisia ärsykkeitä, joten aistit suuntautuvat toisaalle. Ajoittain jään kuuntelemaan kauniisti yhteen sulautuvaa moniäänistä laulua silmät kiinni. Tulitikkuaskista kuuluva ääni tuo nenääni rikin hajun ennen kuin yhtään tikkua on sytytetty. Lavalla olevat mansikat herättävät sylkirauhaset maun tuntuessa suussa.

Ilokivellä on Tanssiteatteri Minimin ja Laboratorioteatteri Fennican yhteistyön tulos. Kuoleman teeman ympärillä liikkuva laulunäytelmä nojaa selvästi suomalaiseen kansanperinteeseen niin musiikkivalintojen kuin vähäeleisen visuaalisen ilmeensä osalta. Laulut ja tekstit kulkevat tasaisena virtana tunnelman yleisössä ollessa hillitty. Tarinaa otetaan vastaan vainajanvalvojaisiin sopivalla vakavuudella ja väliaplodeja ei kuulla. Kukaan yleisöstä ei uskaltaudu rikkomaan tunnelmaa tai irroittautumaan kokemisen tasolta katsojan tasolle.

Lavan mielenkiintoisin esine on ilmisesti aito vanha valonheitin, joka saa toimia myös krematorion uunina. Tämä tuottaa minulle muuten visuaalisesti suppean teoksen näyttävimmän hetken kaivaen muististani myös kuvat ystäväni äidin tuhkauksesta.

Ilokivellä on nähtävissä Kuopion Sotkulla vielä ainakin la 07.09. klo 19 ja su 08.09. klo 16.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s