Kuningasgambiitti

Koreografia: Sannamaria Kuula

Kuningasgambiitti-julistekuva
Copyright © 2013 Sam Siltavuori

Sannamaria Kuulan koreografia Kuningasgambiitti on nykytanssiteos, jossa kolmannen vuosikurssin opiskelijat suorittavat opintojaan tanssijana ja meille ensimmäisen vuoden opiskelijoille annettiin tehtäväksi tuottajan työ. Vuosikurssimme jakautui eri produktioihin ja Kuningasgambiitin parissa meillä oli kolmen hengen tuotantotiimi.

Musiikkibisneksestä ja elokuvista on opittu tuottajan olevan taiteen vallankahvassa ja käärivän suuret voitot. Onhan aiheesta tehty pari elokuvaa ja musikaali – eikä Hollywood valehtele. The Producersin pettämätön resepti onnistuneeseen tuotantoon on seuraavanlainen:

”Step 1: We find the worst play ever written.
Step 2: We hire the worst director in town.
Step 3: We raise two million dollars. … One for me, one for you. There’s a lot of little old ladies out there!
Step 4: We hire the worst actors in New York and open on Broadway and before you can say
Step 5: We close on Broadway, take our two million, and go to Rio.”
-The Producers-

Myönnettäköön jo tässä vaiheessa, että lähtiessämme tuottamaan Kuningasgambiittia, etsimme menestyksekkään tuotannon avainta hieman toisenlaisin keinoin. Hyvin suuri osa asioista (koreografi, budjetti, tanssijat, esiintymistila…) oli koulun osalta asetettu valmiiksi, joten suuren luokan tuotannollisia päätöksiä emme päässeet tekemään. Työtä kuitenkin riitti markkinoinnin, tiedottamisen, graafisen materiaalin, tallentamisen ja käytännön järjestelyjen kanssa.

Lähtökohta tuottamiseen oli siinä suhteessa hyvä, että uskoin alusta alkaen teokseen. Ennen kuin olin nähnyt yhtään tanssiaskelta, olin vakuuttunut koreografi Kuulan kyvystä luoda mielenkiintoista nykytanssia ja tematiikan ajankohtaisuudesta sekä toimivuudesta. Kuningasgambiitti jo nimenä viittaa shakkistrategiaan, joka perustuu uhraukseen voittoa tavoiteltaessa. Pelit, strategiat, uhraus, valta, voitto. Teos rakentuu niiden ympärille ja Kuopion Muotoiluakatemian vaatetusmuotoilun opiskelijoiden luoma puvustus myös viittaa selkeästi shakkiestetiikkaan.

Pelaamisen – monissa eri muodoissaan – ollessa mahdollisesti suositumpaa kuin koskaan ajattelin teokselle olevan hyvä markkinarako. Nykytanssi ei ole ehkä se taidemuoto, jossa suuret rahat pyörivät, mutta minua houkutteli mahdollisuus saada liikkeelle ihmisiä jotka eivät normaalisti käy katsomassa tanssia.

Kaikki ei aina kuitenkaan mene ihan kuin Strömsössä. Itselleni tärkeimpiä oppimisen paikkoja oli muuttaa suunnitelmia tai sopeuttaa niitä aikataulun ja muiden ikävien todellisuusrajoitteiden mukaisiksi. Joitain hyviä ideoita jouduttiin hautaamaan ja toisaalta jotkin suunnitelmat kääntyivät odotettua paremmiksi. Parin harha-askeleen jälkeen opin myös kulkemaan tulkinnanvaraisuuksien viidakossa ja varmistamaan asiat suoraan niistä vastaavilta ihmisiltä.

Esitysten koittaessa oli huojentavaa nähdä, että kaikki toimi kuten piti. Taiteilijat saivat keskittyä omaan työhönsä, kaikkiin näytöksiin riitti yleisöä ja saatu palaute oli hyvää. Haastavinta tuotantoprosessissa oli ehkä henkilökohtainen aikatauluttaminen, työmäärän jako ja voimavarojen arviointi. Teimme samanaikaisesti täyttä koulupäivää harjoitellen omaa tulevaa tanssiproduktiotamme, joten hommaa riitti kellon ympäri. Kuningasgambiitti on jokatapauksessa produktio, jossa on ollut hienoa olla osana.

Jäin pohtimaan vielä sitä asiaa, onko tuottaja tehnyt työnsä hyvin silloin kun sitä ei huomaa. Totuus tuottamisesta on kuitenkin se, ettei näillä palkkioilla Rioon mennä – elleivät lentoyhtiöt hyväksy mailikorteilleen opintopisteitä.

Kuningasgambiitti on nähtävissä vielä kerran Paikallisliike-festivaalin yhteydessä Kuopion Sotkulla (Suokatu 42) 18.06. klo 19:30.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s