Viettelys

Olen aina toisinaan pyöritellyt mielessäni ajatusta drag queen -hahmossa tanssimisesta. Drag antaa mahdollisuuden oikein luvan kanssa tehdä yliampuvaa showta, koska mielestäni sen sydän on lämmöllä ja rakkaudella käsitelty camp-henkisyys. Pidän itse dragia esittävän taiteen lajina, joka ammentaa niin teatterista, tanssista kuin stand-up -komiikasta. Tanssillisesti mielenkiintoisinta ja antoisinta drag-taidetta tekee mielestäni amerikkalainen Les Ballets Trockadero de Monte Carlo -ryhmä, jonka miestanssijat esittävät parodioita klassisen baletin helmistä ja modernin tanssin kulmakivistä.

Copyright © Les Ballets Trocadero de Monte Carlo

Drag-taide on usein johonkin henkilöön tai ilmöön viittaavaa. Suomessa tunnetuimpia drag-taiteilijoita on varmasti Mega-Paula, jonka tunnetuin hahmo viittaa homoikoninkin asemaan nousseeseen laulaja Paula Koivuniemeen. Mahdollisesti parodioivasta imitaatiosta huolimatta mielestäni drag-hahmo on eräänlainen kunnianosoitus innoittajalleen. Drag voi olla myös tapa herättää sukupuolipoliittista keskustelua.

Minulla on ollut ongelmana, ettei ole ollut mahdollisuutta päästä kokeilemaan tanssia dragissa. Loistava tilasuus kuitenkin lopulta tuli lähes kirjaimellisesti hopeatarjottimella, kun yksi opettajistamme kertoi restonomiopiskelijoiden pop-up -ravintolaan tarvittavan tanssijoita. Teemana olisi seitsemän kuolemansyntiä ja tanssinkin toivottiin olevan sen mukaista.

Tein lyhyen soolokoreografian pyrkien huomioimaan ravintolatilan asettamat rajoitteet: pöytien takaa ihmiset eivät välttämättä näe jalkoja tai lattiatason liikkeitä ollenkaan, tila on kauniisti sanottuna rajallinen ja yleisön suunnat varmistuisivat lopullisesti vasta esiintymispäivänä. Jätin siis suosiolla hypyt ja lattiatason liikkeet pois sekä tein koreografian senverran löyhäksi, että liikesuunnat olisivat helposti muutettavissa. Lisäksi haasteena oli tietysti tanssia korkokengissä ja pitkässä peruukissa.

Tänään sitten tein kaksi ensimmäistä esitystä ravintolassa, joka sai nimekseen Viettelys. Viikon aikana on vielä kuusi esitystä edessä ja tunnelmat ovat positiiviset. Yleisö otti drag-hahmon asianmukaisella huumorilla vastaan ja pop-up -ravintolan järjestäjät vaikuttivat hyvin tyytyväisiltä. Minä saan myös esiintymispäivinä nauttia ravintolan antimista, jotka ovat kehitelty kuolemansynti-teeman ympärille. Ensikokemuksen perusteella ruoka todella on syntisen hyvää.

Copyright © 2013 Le Danseur Terrible

Herkullisinta itse esiintymistilanteessa olivat yleisön spontaanit reaktiot. Lähietäisyydellä tanssiessa kuulee tavallista lavatilannetta paremmin kaiken kommentoinnin. Huvituin siitä miten sukupuoleni ei ollutkaan katsojille aivan itsestäänselvä ja miten johtopäätöksiä tehtiin esimerkiksi jalkojeni perusteella. Arkielämässä tällainen tilannehan olisi kauhea, mutta esityksessä se sopii hyvin sukupuolen karnevalisoinnin yhteyteen.

Viettelyksen puitteissa saan tuulettaa sukupuolirooleja tämän viikon ajan. Sen jälkeen drag-hahmo vaatisi ehdottomasti jatkokehittelyä. Drag-persoonan luominen tai tyylisuunnan löytyminen voisi tehdä työskentelyyn jatkuvuutta ja mielekkyyttä. Jos keikkamahdollisuuksia on, ovat korkokengät tervetullut lisä tanssijalkineiden joukkoon.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s