Ensiaskeleet notaatioon

Benesh Movement Notationin (BMN) kehittivät matemaatikko Rudolf Benesh ja hänen balettitanssijavaimonsa Joan 1940- ja 50-lukujen vaihteessa. Tarkoituksena oli mahdollistaa liikkeen analysointi ja kirjoittaa liikettä muistiin tarkasti ja tehokkaasti. Asentojen ja liikkeiden lisäksi BMN kuvaa liikkeen suhdetta musiikkiin (aikaan) ja suuntiin (tilaan).

Vaikka nykyään Beneshin ja Labanin notaatiometodit ovat tunnetuimpia, ei notaatio ole 1900-luvun tuote vaan juuret juontavat 1700-luvulle ja pidemmällekin. Historialliseen fiktioon suuntautunut kirjailija H.M.Castor kirjoitti aivan muutama päivä sitten The History Girls -blogiin otsikolla When words are not enough notaatiomenetelmien historiasta ja merkityksestä. Castor on biografiasivunsa mukaan työskennellyt myös muutaman vuoden Benesh-notaattorina The Royal Balletissa, joten hänellä on mitä ilmeisemmin asiantuntemusta kirjoittaa aiheesta.

Benesh Movement Notation (BMN)
Copyright © 2013 Le Danseur Terrible

Aloitin kevättalvella BMN peruskurssin etäopiskelun Royal Academy of Dancessa. Distance Learning Course One koostuu 16 oppitunnista, joista 15 käsittelee soolotanssijan notaatiota baletin kontekstissa. Viimeisessä oppitunnissa on lyhyt katsaus notaatioon répertoiren, dueton, muiden tanssilajien, fysiatrian ja antropologian näkökulmasta. Yksi oppitunti keskittyy aina tiettyyn aiheeseen ja sisältää notaation luku- ja kirjoitustehtäviä. Näihin liittyen on toisinaan tarpeen tuottaa omaa tanssimateriaalia ja tanssia sarjat läpi, joten pelkästään pöydän ääressä ei tarvitse istua.

Oppituntien 4, 8, 12 ja 15 jälkeen on laajempi kokonaisuus notaatiotehtäviä, jotka pitää lähettää tuutorille tarkastettavaksi. Sain hiljattain neljännen oppitunnin valmiiksi ja lähetin sen jälkeen tulevan worksheetin tuutorilleni, notaattori Diana Currylle, sähköpostilla. Hän antoi minulle erittäin kannustavaa palautetta notaation tarkkuudesta, mutta suositteli käyttämään ohutkärkisempää kynää tulossa olevia monimutkaisempia tehtäviä ajatellen. Sen olen jo itsekin huomannut, että BMN sopii pikkutarkkuudesta nauttiville. Esimerkiksi jalkamerkin piirtäminen (lattia)viivan päälle, kiinni viivan alapuolelle tai kiinni viivan yläpuolelle muuttaa koko seisoma-asennon.

Viidennestä asennosta plié, tendu eteen, plié neljänteen asentoon
Copyright © 2013 Le Danseur Terrible

Yllä on lyhyt tekemäni notaatio havainnollistamaan miten BMN toimii. Tanssijaa katsotaan aina suoraan takaa (riippumatta mihin suuntaan tanssija on kääntynyt), jolloin oikea ja vasen ovat asianmukaisilla puolilla. Lukusuunta on vasemmalta oikealle. Ensimmäisessä kuvassa tanssija seisoo jalat viidennessä asennossa, vasen takana, kädet toisessa asennossa. Toisessa kuvassa on plié ja kädet laskeutuvat perusasentoon. Kolmannessa kuvassa oikea jalka tekee tendun eteen, vasen käsi nousee kolmanteen asentoon ja oikea toiseen. Neljännessä kuvassa laskeudutaan pliéen neljänteen asentoon ja vasen käsi tulee ensimmäiseen asentoon. Loistava tilaisuus tehdä piruetti en dehors?

Notaatio avautuu varmasti helpoiten baletin liikekielen ja sanaston tunteville. Voin mahdollisuuksien mukaan tehdä jotain havainnollistavia esimerkkejä notaatiosta rinnakkain valokuvan kanssa, jolloin ajatuksesta saa kiinni paremmin tanssiin perehtymätönkin lukija. Ideoita tai toiveita saa esittää, jos haluaisi nähdä jonkin tietynlaisen asian notaatiomuodossa. Yllä oleva esimerkki on pelkistetty versio, jossa ei ole huomioitu musiikin rytmitystä tai ilmoitettu tanssijan suuntautumista tilassa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s