Benesh Movement Notation

Kuulin ensimmäisen kerran sanan ”koreologia” käydessäni muutama vuosi sitten katsomassa Suomen Kansallisbaletissa John Crankon Kuinka äkäpussi kesytetään. Käsiohjelmasta sain selville, että teos on koreologien harjoituttama rekonstruktio Crankon baletista. Normaalisti balettiteoksen koreografia pysyy pääosin samana riippumatta esittävästä seurueesta, mutta pieniä liikkeellisiä hienosäätöjä voidaan tehdä materiaalin sovittamiseksi kyseiselle tanssijalle. Koreologi harjoituttaa teoksen juuri niin kuin alkuperäinen koreografi on sen halunnut.

”It’s one of those odd little professions that has just remained pretty steady actually, it’s never really exploded into massive success but then it’s always kept going as well.”
-Amanda Eyles-

Koreologia – tanssikirjoitus – eli notaatio on työväline, jolla voidaan kirjoittaa koreografian sisältö täsmällisesti ylös. Vastaava asia kuin muusikolle nuotit. Jokainen koreografioita tehnyt tietää miten vaikeaa voi olla kirjoittaa tarkasti, mutta nopealukuisesti, muistiin luomiaan tanssiaskelia. Terminologia auttaa tietenkin huomattavasti – on helpompaa kirjoittaa ”neljäs arabeski” kuin selittää raajojen asennot, kehon kierrot ja pään kallistukset erikseen. Aina liikkeille tai asennoille ei kuitenkaan ole määriteltyjä termejä ja kuka ei olisi miettinyt seuraavalla viikolla mitä ”se käsijuttu” mahtoikaan tarkoittaa. Notaatio ei hyödytä yksin tanssin alaa, vaan se on sovellettavissa liikkeiden ja asentojen tutkimiseen myös muissa yhteyksissä – esimerkiksi fysioterapiassa ja ergonomiassa.

Notaatiomenetelmiä on ehditty kehitellä useampikin, mutta uskoakseni tunnetuimpia ja ammatillisella tasolla käytetyimpiä ovat Benesh Movement Notation (BMN) ja Labanotation (LN). Kirjoitan lähinnä ensinmainitusta ja syy siihen ilmenee pian. Videoiden aikakautena herää tietenkin kysymys tarvitaanko notaatiota, kun koreografian voi helposti tallettaa myös liikkuvana kuvana. Tanssia kuvatessa on kuitenkin huomioitava, että jokainen esitys on hieman erilainen ja tallenteessa ei ole välttämättä aina nähtävissä paras tai täydellinen suoritus. Lisäksi pienistä liikkeistä voi olla vaikea saada selvää laadukkaallakaan videolla. Ballet Newsin Cheryl on kirjoittanut todella hyvän artikkelin notaation merkityksestä ja notaattorin työstä. (Tämän tekstin sitaatit ovat sieltä.)

”As a notator you are doing anything from just allowing it to happen to saying ‘well, yesterday that phrase fell on the music in such a way and today they’re a little bit earlier’ and it’s providing feedback as much as anything.”
-Amanda Eyles-

Minä olen kaivannut itselleni apuvälinettä koreografioiden kirjoittamiseen. Niin päädyin tutkimaan miten notaatiosta voisi saada lisää tietoa. The Benesh Institute on osa Royal Academy of Dancea (RAD) ja siellä koulutetaan notaattoreita BMN-metodilla ammatilliselle tasolle asti. RAD sijaitsee fyysisesti Lontoossa, mutta The Benesh Institute tarjoaa mahdollisuutta etäopiskella BMN-perusteet. Distance Learning Course One maksaa £260 ja teetättää noin 100 tuntia työtä, jonka voi jakaa maksimissaan vuoden ajalle (useimmat suorittavat kurssin RAD:n mukaan 6-9 kuukaudessa). Maksuun sisältyy kurssimateriaali, tutorointi ja tehtävien tarkastus. Pohjataitona vaaditaan hyvä baletin (sanaston) tuntemus ja englanninkielen taito – tanssin ammattilainen ei siis tarvitse olla. Tarkempaa tietoa löytyy The Benesh Instituten sivuilta.

”It tends to appeal to a very particular sort of mind-set. Being tidy. I’ve always thought it would appeal to people with quite neat handwriting. But I think you have to love the finicketyness of it.”
-Amanda Eyles-

Lähetettyäni hakemuskaavakkeen maksutietoineen sain sähköpostia notaattori Diana Currylta. Hän kertoi RAD:n vastaanottaneen kurssimaksun ja lähettäneen minulle opiskelumateriaalit. Eilen posti toi paksun kirjekuoren Lontoosta. Mukana oli saatekirjeet The Benesh Instituten johtajalta Liz Cunliffelta ja tutorinani toimivalta Diana Currylta. Varsinaiseen opiskelumateriaaliin kuului pieni Course Handbook, parisataasivuinen Course Textbook, nippu Supplementary Reading Material eli notaatiomerkkejä/pätkiä ja notaatiopaperia (joka näyttää samalta kuin tyhjä nuottiviivasto). Olen samanaikaisesti innostunut ja kauhistunut. En tiedä vielä yhtään mihin tämä minut johtaa, mutta toivon saavani rahoilleni hyvän vastineen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s