Löysin rantein

Harjoittelin kevättalvella tanssijaystäväni kanssa balettiduettoa, joka piti sisällään nostoja sekä muuta partnerointia. En muista mitään tarkkaa hetkeä tai harjoituskertaa, jolloin olisin satuttanut ranteeni, mutta muistan kivun pahentumisen. Yritimme tehdä fish divea ja en voinutkaan kannattaa tanssipariani, koska rannekipu sai käden pettämään alta. Ajattelin ranteen olleen vain ylirasittunut fish diven toistamisesta ja kivun menevän ohi ajallaan.

Kipu helpottuikin, mutta tuli aina välillä kovempana uudestaan. Kipu paikantui hyvin selvästi kyynärluun puikkolisäkkeen alueelle ja voimistui kättä rasitettaessa ns. tarjotinasennossa sekä avaimenkääntöliikkeessä. Oireet sopivat hyvin selvästi ranteen kolmioruston (TFCC) repeämään, joten varasin ajan työterveyslääkärille. Hänen arvionsa oli, että minulla on artroosi (nivelrikko) ranteessa ja ”en minä voi sinusta enää nuorta ja tervettä tehdä”. Koska oirekuvani ei sopinut mitenkään artroosiin ja en uskonut alle kolmekymppisenä olevani vielä ikäloppu, päätin hankkia aiheesta toisen mielipiteen.

Kävin kesällä omakustanteisesti Mehiläisessä hyvin miellyttävän ja asiantuntevan oloisen käsikirurgi Tiina Ikävalkon vastaanotolla. Hänen kliininen arvionsa oli sama kuin omani eli epäilys TFCC-repeämästä. Koska minulla ei ollut vakuutusta (eikä varaa hoitaa vammaa yksityisesti), sain häneltä toivomani lähetteen julkisen puolen käsikirurgille. Kesän lopulla kävin sitten sairaalan käsikirurgilla, jonka arvio oli myös sama. Ranteesta kuvattiin natiiviröntgenkuvat ja magneettiartrografia. Tulokset olivat odotetunlaiset – luukuvissa ei ollut poikkeavaa ja MRI-artrografiassa tuli ilmi TFCC-repeämä.

Hiljattain kävin uudestaan sairaalassa käsikirurgilla ja hän oli kuvien perusteella sitä mieltä, että vamman voisi hoitaa leikkauksella. Välttämätön leikkaus ei ole, mutta ammatin vaatimukset huomioonottaen on ranne kyllä tarpeen hoitaa kuntoon. Tällä hetkellä kysymys on lähinnä siitä missä vaiheessa ranne leikataan, että toipuminen haittaisi mahdollisimman vähän opintoja.

En kirjoittanyt tätä kuitenkaan vain jakamisen ilosta, vaan tarinassa on toivottavasti jonkinlainen opetus. Ensinnäkin ei kannata uskoa kaikkea mitä lääkäri sanoo, jos se ei tunnu sopivan yhteen oman vamman kanssa. Joskus kannattaa panostaa muutama kymppi erikoislääkärin arvioon. Toiseksi vakuutuksen kanssa ranteeni olisi ehkä leikattu ja parantunut ennen opiskelun alkua.

Minä olen juuri se tyyppi, joka painottaa aina kaikille tanssijoille, että pienetkin vammat kannattaa käydä näyttämässä lääkärille. Vaikka hoidoksi tulisi vain laastaria ja särkylääkettä, on vamman tapahtuminen dokumentoitu. Useimmilla tanssikouluilla ja tanssialan oppilaitoiksilla on vakuutus, mutta sieltä on turha toivoa saavansa korvauksia, jos kyseessä on vanha vamma. Minun kohdallani selkeää tapahtumishetkeä ei ollut, joten siksi en ymmärtänyt mennä lääkäriin kuin vasta yli kuukauden päästä. Hoitoa saa julkisella puolellakin, mutta sitä joutuu usein jonottamaan huomattavasti kauemmin.

Duodecimin käsikirurgia-teemanumerossa (4/2012) on hyvä artikkeli Kipeä ranne (PDF), jossa selvitetään erilaisia rannekivun syitä ja hoitolinjoja (Duodecim 2012; 128: 408-412).

Edit (01/2015): Olen huomannut monen lukijan tulleen blogiini kolmiorustoasioita googlaamalla, joten kerron lyhyesti nykytilanteesta. Päätin jättää ranteen toistaiseksi leikkaamatta, koska se on ollut kivuton ja käsikirurgi uhkaili 2kk kipsihoidolla – ensin kulmakipsillä ja sitten lyhyemmällä (joka kuntoutuksineen harvoin sopii tanssijan ohjelmistoon). Käden lihasten vahvistaminen (akuutin kivun helpotettua) on vähentänyt oireita. Kiipeily on ollut todella hyvää voimaharjoittelua kädelle. Voin yhä nostaa kädellä toista tanssijaa tai varata koko kehoni painon ranteen varaan. Lähinnä vaikeissa ääridorsifleksio-asennoissa (kämmenselän suuntaan taivuttaessa) tehdyt akrobaattiset liikkeet breakdancessa (kuten chair freeze) koko paino tämän ranteen varassa ovat vaikeita. Jos päädyn jossain vaiheessa ranteen leikkauttamaan, kirjoitan siitä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Löysin rantein

  1. Hei, päädyin lukemaan blogiasi juurikin tämän kolmiorusto repeämän vuoksi. Kuinka kauan sinulla kesti että kädestä tuli oireeton? Oliko kipsiä ollenkaan? Tai fysioterapiaa? Harrastan tanssia ja ikävä treenaaman kova.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s